Wat achtergrondinformatie over de Solden

Solden in België een uitgelezen moment om te shoppen

De soldenperiodes zijn het uitgelezen moment voor een dagje winkelen in België. Tijdens deze koopjesperiode kunnen consumenten namelijk genieten van nieuwe artikelen tegen een aantrekkelijk lage prijs. In België is deze opruiming bij wet bepaald en worden de solden gehouden zowel tijdens de zomer, als tijdens de winter. In de periode van de solden zullen winkels hun producten zoals tegen lagere prijzen aankondigen en verkopen. De solden in België lopen van 3 januari tot en met 31 januari en tevens in de zomer, van 1 juli tot en met 31 juli. Hierbij kunnen klanten genieten van kortingen tot vaak 70%. In de voorafgaande vier weken geldt er een sperperiode. In deze periode zullen weinig tot geen aangekondigde kortingen bestaan. Ga je dus voor een dagje winkelen tijdens de solden, dan kun je genieten van mooie aankopen tegen lage prijzen.

Meer over de spelregels en de oorsprong van de Solden vind je hier: Spelregels Solden

Afkomst en oorsprong van de soldenwet?

De term ‘solden’ is afkomstig en ontstaan rond de jaren ’30. Het begrip kwam eigenlijk uit de schoenen- en kledingsector, dewelke seizoensartikelen verkochten. Af en toe moesten zij af van oudere producten en naarmate de tijd vorderde, gingen ook andere (grote) ketens een ‘solden’ periode houden. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld meubel- en computerzaken. Echter, dit zijn veel minder strikt gebonden seizoensproducten, waardoor de focus veelal ligt op kleding en dergelijke artikelen.

Wetgeving

Er is momenteel veel kritiek op de wetgeving rondom de solden in België. Zo wordt onder meer gemeld dat de soldenregeling moeilijk te controleren is en daarvoor van weinig nut is. Volgens verschillende professionals betreffende de ‘sale’ is deze wetgeving geschreven op maat van de zogenaamde middenstand, welke vasthoudt aan de wetgeving van de jaren ’30. Deze zegt in feite dat de staat alles regelt, hetgeen vandaag de dag niet meer het geval is. In werkelijkheid is namelijk vrijwel elke kleding- en schoenenwinkel in handen van grote bedrijven, ook wel ‘multinationals’ genoemd, maar denk ook aan franchisenemers van grote ‘companies’. Dit houdt in dat de staat weinig te maken heeft met de regeling van zaken, waardoor de wet door sommige ondernemers momenteel als ‘nutteloos’ gezien wordt.

Rel

Mede wegens de uiteenlopende meningen over de betreffende wet rondom de solden, wil er nog wel eens heftige onenigheid ontstaan. En dat kan aanzienlijke gevolgen hebben. Zo ontstond er onlangs een kleine rel over de Belgische soldenwet, welke speelde tussen de winkelketen ‘ZEB’ en de zelfstandige organisatie NSZ. Hierin was de NSZ van mening dat de ZEB in de fout was gegaan, wegens het adverteren met ‘solden’ buiten de soldenperiode. Hiermee zou de ZEB inbreuk hebben gemaakt op de nationale wetgeving, welke de overheid aanhoudt. Zo ook laat de NSZ blijken dat zij vindt dat bedrijven die om de haverklap adverteren met dusdanige kortingen, enkel bezig zijn met het bedriegen en oplichten van consumenten. Over de huidige wet wordt tot nog toe hevig gediscussieerd.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.