Sperperiode België
De looptijd van de sperperiode in aanloop naar de zomersolden begint op 1 juni en loopt tot en met 30 juni. Hieronder lees je alle informatie die je niet wilt missen omtrent deze sperperiode.
Wat is de sperperiode?
De maand vóór de wintersolden (januari) en zomersolden (juli) wordt aangeduid met sperperiode of pre-soldenperiode. In deze maand mogen winkels niet adverteren met prijsverlagingen op de categorieën kleding, lederwaren (zoals tassen en portemonnees) en schoenen. Prijsverlagingen zijn in deze periode wel toegestaan, maar mogen niet als korting worden vermeld. Aanbieders van overige producten en diensten zijn niet gebonden aan deze regelgeving. Ze mogen in deze periode hun kortingen alleen niet als ‘solden’ communiceren.
Koppelverkoop
De kortingen die wel toegestaan zijn in deze periode zijn koppelkortingen. Hierbij ontvang je korting bij aankoop van meerdere artikelen. Deze kortingen mogen tijdens de sperperiode ook worden gecommuniceerd voor kleding, schoenen en lederwaren. Hierbij kun je denken aan deals zoals 20% korting bij aankoop van 2 artikelen.
Wanneer is de sperperiode?
De sperperiode valt altijd precies in de maand voorafgaand aan de solden.
Wat is wel toegestaan tijdens de sperperiode?
Je mag wel je prijzen verlagen om een paar redenen, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing, overname of sluiting. Daarnaast is het wel toegestaan voor fysieke winkels om deel te nemen aan een lokale markt of braderie. Let wel, dit mag maximaal 4 dagen en één keer per jaar.
TIP: Het is wel toegestaan om tijdens de sperperiode kortingsbonnen uit te delen die recht geven op geld terug. Winkeliers kunnen dus door middel van Cashback acties wel enigszins producten in de uitverkoop doen.
Waarom is de sperperiode ingevoerd?
De overheid wil alle consumenten de kans geven om een goede afweging te maken over hun uitgaven in de solden. Doordat de artikelen in bovenstaande categorieën niet afgeprijsd mogen worden in de maand voorafgaande aan solden, kan men beter inschatten of een product echt een fijne afprijzing te pakken heeft.
Ook biedt de sperperiode een helpende hand voor de kleinere ondernemers. Die houden met de sperperiode hun hoofd gemakkelijker boven water omdat zij dan niet nóg harder hoeven te concurreren met de grote ketens. Zij worden op deze manier beschermd tegen stuntaanbiedingen van grote winkelketens, waarbij consumenten hun budget al besteed hebben vóór de solden beginnen.
Discussie rondom de sperperiode
Er wordt al lange tijd discussie gevoerd over het afschaffen van de sperperiode, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Tijdens de solden mogen winkels geen kortingen aankondigen, alhoewel dit stiekem toch wordt gedaan. Kortingen die niet met nadruk gepromoot worden, worden tegenwoordig veel vaker gebruikt. Dit worden de ‘fluistersolden’ genoemd en zijn toegestaan tijdens de sperperiode. België is het enige Europese land dat een sperperiode wet heeft ingevoerd en deze discussie is al jaren volop in gang.
Meer vragen?
Heb je meer vragen over de solden of de sperperiode? Neem dan eens een kijkje in de veelgestelde vragen (FAQ) van de overheid, met allerlei antwoorden op vragen over de sperperiode en solden.